hits

oktober 2013

BESKATNING ETTER "TOMMY OG TIGER'N-REGLER"?

For de av oss som har lest tegneserien "Tommy og Tiger'n", så vet vi at når Tommy spiller spill med Tiger'n, så forandrer Tommy reglene i løpet av spillets gang til sin fordel. Slik kan det synes at det av og til også er i skatteverdenen.

Den avgåtte regjeringen har i sitt forslag til statsbudsjett lagt inn en skjerpelse av beskatningen av gevinster ved salg av bolig. Dersom forslaget ikke blir endret av den blåblå - regjeringen, kan det medføre en betydelig skattesmell for flere boligeiere.

Slik det er nå er gevinster ved salg av egen bolig skattefri dersom du har eid boligen i minst ett år og bodd i den i minst ett av de to siste årene. Annen botid enn dette ses det ikke hen til.

Etter de foreslåtte reglene skal botid 20 år tilbake i tid vektlegges ved vurderingen av om gevinsten er skattefri. For eksempel vil det være slik at dersom du har eid boligen i 10 år, men kun bodd i den i 5 år, så vil 50 % av gevinsten ved salget bli skattlagt.

I perioden 1. januar 2003 til 1. januar 2013 har prisen per kvadratmeter steget fra kr 15 181 til kr 31 533 per kvadratmeter, jf. boligprisstatistikk offentliggjort på hjemmesidene til Norges eiendomsmeglerforbund.

For en bolig på 100 kvm blir dette en gevinst ved salg på kr 1 635 200. Etter dagens regler er hele denne gevinsten skattefri dersom du har eid boligen i minst ett år og bodd i den i minst ett av de to siste årene.

Med de foreslåtte regler, vil den som kun har bodd i boligen 5 av de siste 10 årene kun få halvparten av gevinsten skattefri, og må dermed betale kr 228 928 i skatt ved salg av boligen.

Det er imidlertid foreslått en overgangsregel for alle som oppfyller vilkårene til skattefri gevinst etter de gamle regler per 13. oktober 2014. Dersom de selger boligen innen utløpet av 2014, så vil hele gevinsten likevel være skattefri.

For alle som har innrettet seg etter dagens regler ved å flytte inn i en bolig som de tidligere har eid men ikke bodd i, det kan for eksempel dreie seg om en bolig som tidligere har vært utleid, er spillereglene nå endret. Blir de foreslåtte regler vedtatt haster det med å realisere gevinsten for at den skal være skattefri.

En kan imidlertid vente til 10. november før en snur seg rundt. Dette er fristen for den blåblå-regjeringen til å fremme en tilleggsproposisjon til statsbudsjettet. Kan vi håpe at noe av det første den nye regjeringen gjør er å reversere Tommy-regelen?

Ny blogg!

Velkommen til blogg.no! :)

Dette er det aller første innlegget i din nye blogg. Her vil du finne nyttig informasjon, enten du er ny som blogger eller har blogget før.

Trenger du litt starthjelp finner du våre hjelpesider her: http://faq.blogg.no/, og vår engasjerte supportavdeling er tilgjengelig (nesten) 24/7.

Bloggen
Ønsker du å gjøre den nye bloggen din litt mer personlig anbefaler vi at du fyller ut profilinfo, og velger et design som passer til deg. Vil du bare komme i gang med bloggingen kan du starte et nytt innlegg.

Hashtags
Blogg.no bruker hashtags for å samle innlegg som handler om samme tema. Hashtags gjør det lettere å finne innlegg om akkurat det temaet du søker. Du kan lese mer om hashtags her: http://hashtags.blogg.no/

Andre nyttige sider
Infobloggen: http://info.blogg.no/
Vårt regelverk: http://faq.blogg.no/infosider/retningslinjer.html
Vilkår for bruk (ToS) og integritetspolicy: http://faq.blogg.no/?side=omoss

Nå som du har lest dette innlegget kan du redigere det eller slette det. Vær dog oppmerksom på at det alltid må være minst ett innlegg i bloggen for at den skal fungere - det er for eksempel ikke mulig å redigere designet uten at det finnes innlegg i bloggen.

Når du skal logge inn neste gang kan du gjøre det fra vår forside på http://blogg.no/.

 

Vi håper du vil trives hos oss!

hilsen teamet bak
blogg.no

 

blogg.no | logg inn | hjelp | regelverk | vilkår | om oss | kontakt oss | infobloggen